MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli...
fot. YakobchukOlena/Getty Images

Te osoby nie powinny jeść rabarbaru. Kompot lub ciasto z rabarbarem mogą im zaszkodzić. Kto powinien unikać spożywania tego warzywa?

Osteoporoza

Kwas szczawiowy jest substancją antyodżywczą, czyli zmniejszającą przyswajanie składników odżywczych. W przypadku regularnego jedzenia rabarbaru może dość do zmniejszonego wchłaniania wapnia, co niekorzystnie wpływa na stan kości i zębów. Dlatego osoby chore na osteoporozę lub rozmiękanie kości (osteomalację) powinny unikać tego warzywa.

Zobacz również

Bierzmowanie 2024 w parafii Przemienienia Pańskiego w Aleksandrowie Kujawskim

Bierzmowanie 2024 w parafii Przemienienia Pańskiego w Aleksandrowie Kujawskim

Dotkliwa porażka Garbarni. Tylu goli w jednym meczu jeszcze nie straciła

Dotkliwa porażka Garbarni. Tylu goli w jednym meczu jeszcze nie straciła

Polecamy

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?