Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gęś pomorska pieczona...
fot. 123rf

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Gęś pomorska pieczona

Gęś pieczona w całości. Z zewnątrz przyrumieniona skórka, w środku widoczne kawałki jabłek. Smak: aromat owocowo-mięsny.

Hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Gęsi były łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza. Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub.

Zobacz również

Paulina Smaszcz tym razem poszła na całość! Tym razem odsłoniła naprawdę dużo!

NOWE
Paulina Smaszcz tym razem poszła na całość! Tym razem odsłoniła naprawdę dużo!

Sukces koszykarzy ze Szczecinka w Koszalinie [zdjęcia]

Sukces koszykarzy ze Szczecinka w Koszalinie [zdjęcia]

Polecamy

Co łączy nowy kryminał Cyryla Sone z książką "Weiser Dawidek" Pawła Huellego?

ROZMOWA
Co łączy nowy kryminał Cyryla Sone z książką "Weiser Dawidek" Pawła Huellego?

Egzamin ósmoklasisty 2024 z polskiego. Tu pojawią się odpowiedzi i arkusz

Egzamin ósmoklasisty 2024 z polskiego. Tu pojawią się odpowiedzi i arkusz

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii

Jura Krakowsko-Częstochowska to prawdziwy raj dla miłośników przyrody i historii