Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
RUCHANKI...
fot. Wikipedia.org

Zaskakujące nazwy potraw regionalnych. Oto gęsie pipki, keselica i parzybroda! Tradycyjne potrawy z zabawnymi nazwami

RUCHANKI

Danie kaszubskie. Płaskie, owalne racuszki z ciasta chlebowego (co daje smak lekko kwaśny) lub drożdżowego (smak słodkawy), smażone na gorącym tłuszczu.

Pierwotnie ruchanki sporządzano z resztek ciasta pozostałego po wypieku chleba. Wersję z ciasta chlebowego spożywano także m.in. na śniadanie zamiast chleba. Ruchanki z mąki pszennej i drożdży przygotowywano natomiast w czasie karnawału. Podaje się je na ciepło, posypane cukrem pudrem lub kryształem. Na Kaszubach podaje się je z jabłkiem.

Zobacz również

Nie żyje Mike Pinder z zespołu Moody Blues. Miał 82 lata

Nie żyje Mike Pinder z zespołu Moody Blues. Miał 82 lata

Szydłowieckie Zygmunty 2024. Będzie koncert Patrycji Markowskiej i inne atrakcje

Szydłowieckie Zygmunty 2024. Będzie koncert Patrycji Markowskiej i inne atrakcje

Polecamy

Ostrzyca Proboszczowicka: jak wejść na niezwykły „polski wulkan”?

Ostrzyca Proboszczowicka: jak wejść na niezwykły „polski wulkan”?

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Tajemnicza grota z muszli. Nie uwierzysz w to, jak wygląda wewnątrz!

Tajemnicza grota z muszli. Nie uwierzysz w to, jak wygląda wewnątrz!