Gęsie pipki, keselica i parzybroda. Te nazwy potraw regionalnych mogą zaskoczyć i rozbawić! Dziwne nazwy lokalnych specjałów

Red
SZAGÓWKI Szagówki to poznańskie kopytka. Ich nazwa pochodzi od sposobu pokrojenia, na ukos, czyli na szagę. Dzięki temu kopytka mają kształt małych rombów. Kluski szagówki poznańskie można podawać na różne sposoby. Niektórzy dodają podsmażonej cebuli i boczku, inni do tego dorzucają jeszcze rozdrobniony biały ser. Szagówki podaje się również z gulaszem, roladkami czy pieczenią w sosie, przyrumienioną na maśle bułką tartą lub po prostu podsmażone na maśle. Pixabay
Dania regionalne przeżywają odrodzenie. Tradycyjna polska kuchnia znów wraca do łask, a Polacy chętnie przyrządzają jedzenie, które znają od dziecka. Jednak niektóre z nazw mogą zaskoczyć! Czy wiecie czym są fafernuchy, parzybroda czy mrowisko? Sprawdźcie najdziwniejsze nazwy regionalnego jedzenia!

Dziwne nazwy lokalnych potraw

Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy – tak uznała ponad połowa respondentów badania „Polacy i kuchnia regionalna”. Tradycyjna kuchnia polska przeżywa odrodzenie – aż 85% Polaków lubi poznawać polskie lokalne i regionalne potrawy. Mimo, że nazwy brzmią dziwnie i nieznajomo, to kryją się za nimi smaczne i nietrudne w przygotowaniu dania.

Polacy kochają kuchnię regionalną

Chociaż nazwy kuchni regionalnej czasem brzmią obco, kryją się pod nimi smaczne i proste w przygotowaniu dania, które coraz chętniej chcemy serwować na naszych stołach. Okazuje się bowiem, że aby przygotować szagówki, cymes, wspomniane fafernuchy, pokuczaj czy muskę nie potrzeba trudnych do zdobycia składników – to dania z łatwo dostępnych, zdrowych polskich produktów, które mamy praktycznie na wyciągnięcie ręki.

Badanie „Polacy i kuchnia regionalna”, przeprowadzone w ramach kampanii PSH Lewiatan „Wybieram lokalne” pokazało, że 85% badanych lubi poznawać polskie lokalne i regionalne potrawy, podczas gdy tylko 5% przyznało się, że nie lubi tego robić. To dowód na to, że zwłaszcza w ostatnich miesiącach rośnie rola patriotyzmu konsumenckiego. Polscy konsumenci coraz bardziej świadomie podchodzą do codziennych zakupów i sięgają po produkty z najbliższej okolicy. Lokalność jest bliska każdemu z nas – to nie tylko produkty, ale również relacje, więzi, historia miejsc i ludzi. Może dlatego 70% badanych odpowiedziało, że robiąc zakupy wybiera produkty od lokalnych dostawców.

Kuchnia i produkty regionalne Polakom najczęściej kojarzą się z tradycją (59%), smakiem (48%) i oryginalną recepturą (41%). Tradycyjne potrawy to również oznaka świeżości (40% badanych), jakości (32%) oraz zdrowia (27%) i ekologii (18%). Lokalne sklepy, rodzinne gospodarstwa, producenci, zakłady i restauracje chcą coraz bardziej zaznaczać swoją tożsamość regionalną. Lokalne potrawy często oznaczają też zabawne nazwy, których znaczenie znają tylko mieszkańcy danego regionu.

Jakie są najśmieszniejsze nazwy dań regionalnych? Zobaczcie w naszej galerii!

Nutri-Score wchodzi do Polski

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie