MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Dietetyczny gotowany indyk z imbirem to bomba smaku. Zjedz go, gdy ograniczasz węglowodany. Robię go w 30 minut

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszny indyk gotowany z imbirem do lekkostrawne danie, które świetnie smakuje z brązowym ryżem lub kromką pełnoziarnistego chleba.
Pyszny indyk gotowany z imbirem do lekkostrawne danie, które świetnie smakuje z brązowym ryżem lub kromką pełnoziarnistego chleba. Anna Daniluk
Szukasz pomysłu na posiłek inspirowany dietą nisko węglowodanową? Mam dla ciebie przepis na ugotowanego indyka z imbirem w esencjonalnym sosie ze świeżym imbirem. Dzięki użyciu imbiru indyk nabiera orzeźwiającej ostrości. W sezonie polecam wykorzystać cebulę dymkę. Polecam zajadać z porcją liści szpinaku skropionych sosem winegret.

W skrócie

Gotowany indyk nie musi być mdły w smaku. Wystarczy połączyć go ze świeżym imbirem, cebulą i sosem sojowym. Te proste składniki dodadzą mu smaku. Indyk jest źródłem białka, które odpowiada za poczucie sytości. Robiąc przepis w duchu diety nisko węglowodanowej, zazwyczaj całkowicie rezygnuje się z dodatku chleba, kaszy, ziemniaków lub ryżu. Zachęcam cię do zamiany tych produktów na pełnoziarniste odpowiedniki. W tym przepisie proponuję, abyś podał go z ugotowanym brązowym ryżem, ale śmiało sięgaj po kaszę gryczaną, komosę ryżową lub pełnoziarnisty makaron. Koniecznie pamiętaj o błonniku w diecie, który dostarczysz, jedząc ulubioną surówkę. Może to być surówka z czerwonej lub młodej kapusty, która świetnie wpasuje się orientalny smak potrawy. Wypróbuj ten przepis na lekkie danie.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania gotowanego indyka z imbirem

Gotowany indyk z imbirem – prosty przepis na zdrowy obiad

Liczba porcji: dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 25-30 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 cm korzenia imbiru,
  • 3 łyżki natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 piersi lub 4 sznycle z indyka,
  • 2 ząbki lub 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.

Do podania:

  • 200 g ugotowanego brązowego ryżu

Może cię też zainteresować:

Jak zrobić gotowanego indyka z imbirem?

Sposób przygotowania:

  1. Imbir umyj, obierz łyżeczką i odkrój trzy plastry. Resztę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę lub w cienkie piórka na mandolinie.
  3. Filety z indyka włóż do garnka, dodaj plastry imbiru i zalej wodą. Powinno jej być tyle, aby przykryć całkowicie mięso.
  4. Na silnej mocy palnika doprowadź indyka do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans. Indyk powinien zmienić kolor na biały.
  5. Ugotowanego indyka odstaw na bok do wystudzenia.
  6. Na patelni z grubym dnem wlej olej lub oliwę z oliwek i zagrzej.
  7. Dodaj cebulę i posiekane ząbki czosnku. Smaż do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć i delikatnie zbrązowieją.
  8. Wlej sos sojowy i 120 ml przestudzonego wywaru z gotowania indyka.
  9. Dorzuć posiekany wcześniej imbir. Gotuj przez 2 minuty, aż sos się zredukuje (będzie gęstszy).
  10. Łyżką cedzakową wyjmij imbir z wody i pokrój na plastry.
  11. Resztę wywaru możesz wykorzystać do zrobienia zupy.
  12. Ugotowanego indyka włóż do patelni z sosem i wymieszaj.
  13. Danie podawaj z ugotowanym wcześniej brązowym ryżem i posyp posiekaną natką pietruszki.
  14. Gotowanego indyka możesz także polać powstałym sosem na bazie sosu sojowego bezpośrednio na talerzu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dietetyczny gotowany indyk z imbirem to bomba smaku. Zjedz go, gdy ograniczasz węglowodany. Robię go w 30 minut - Strona Kuchni

Wróć na reda.naszemiasto.pl Nasze Miasto