MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kończymy nią przepisy na słodkie co nieco z czasów PRL. Ten...
fot. domena publiczna

Czy pamiętasz te desery z PRL? Wiele z nich nadal kusi smakiem! Zobacz unikalne przepisy!

Zupa nic

Kończymy nią przepisy na słodkie co nieco z czasów PRL. Ten mleczny i waniliowy smak wielu pamięta do dzisiaj.

Składniki:

- 2 łyżki cukru,
- laska wanilii,
- łyżka cukru pudru,
- 2 jajka,
- 400 ml mleka.


Wykonanie:

- Jajka sparz wrzątkiem,
- Białka oddziel od żółtek,
- Do białek dodaj łyżkę cukru pudru i ubij całość na sztywną masę,
- Do żółtek również dodaj łyżkę cukru i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści,
- Do garnka wlej mleko i dodaj naciętą laskę wanilii,
- Mleko gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania,
- Gdy mleko będzie już ciepłe, za pomocą łyżki nakładaj partiami pianę z białek. Gotuj z każdej strony po minucie. Zbierz pianki łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.
- Mleko odstaw z gazu, wyciągnij wanilię. Cały czas mieszając widelcem, wlewaj powoli żółtka z cukrem. Gdy dodasz wszystkie żółtka ponownie postaw mleko na gazie. Cały czas mieszając, gotuj około dwóch minut uważając, by żółtko się nie ścięło.
- Na talerz wylej zupę i ułóż pianki z białek.

Zobacz również

Festiwal Food Trucków od piątku w Tarnobrzegu. Co zjemy?

NOWE
Festiwal Food Trucków od piątku w Tarnobrzegu. Co zjemy?

PiS chce zamrozić ceny energii. Zbiera podpisy. Na Śląsku zbiórkę zaczęto w Rybniku

NOWE
PiS chce zamrozić ceny energii. Zbiera podpisy. Na Śląsku zbiórkę zaczęto w Rybniku

Polecamy

Jak zobaczyć aurę i co oznacza jej kolor? Wystarczy chwila, aby poznać tę tajemnicę

HIT DNIA
Jak zobaczyć aurę i co oznacza jej kolor? Wystarczy chwila, aby poznać tę tajemnicę

To dlatego po odchudzaniu dopada cię  „efektu joje”.  Winny jest ten czynnik

To dlatego po odchudzaniu dopada cię „efektu joje”. Winny jest ten czynnik

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód