MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wpływ jajek na zwiększenie cholesterolu we krwi budzi wiele...
fot. peteers/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone jajka

Wpływ jajek na zwiększenie cholesterolu we krwi budzi wiele kontrowersji. Najnowsze badania wykazały, że wpływ jajek na poziom cholesterolu we krwi jest niewielki. Jednak w Polskiej kuchni jajka często spożywane są w towarzystwie smażonego boczku lub kiełbasy, które w znaczący sposób wpływają na podwyższenie cholesterolu we krwi.

U osób chorujących na miażdżycę, cukrzycę lub hiperlipidemię nie zaleca się spożywania więcej niż jednego jajka dziennie. Należy pamiętać, że potrawy mączne, takie jak naleśniki, również często mają w swoim składzie jajko.

Zobacz również

Zaskakujący powrót. Posłanka znów w klubie PiS

Zaskakujący powrót. Posłanka znów w klubie PiS

Nie żyje legenda. Świat telewizji w żałobie

Nie żyje legenda. Świat telewizji w żałobie

Polecamy

Resort edukacji przyjrzy się zwalnianiu uczniów z lekcji przez rodziców

Resort edukacji przyjrzy się zwalnianiu uczniów z lekcji przez rodziców

Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

HIT DNIA
Czy znasz ten cenny owoc? To nie aronia, ani borówka. Poznaj świdośliwę

100 proc. frekwencji przez 9 lat. Internauci dyskutują o nagrodach za obecność

100 proc. frekwencji przez 9 lat. Internauci dyskutują o nagrodach za obecność