Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które...
fot. etitarenko/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Niektóre ryby i owoce morza

Niektóre gatunki ryb są szczególnie bogate w puryny, które podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi. Dlatego osoby z artretyzmem powinny unikać przede wszystkim śledzi, sardynek, łososia, pstrąga, tuńczyka, szprotów, krewetek i małży – dozwolona ilość nie powinna przekraczać porcji 50 g. Dodatkowo całkowicie powinno wyeliminować się ryby wędzone i marynowane oraz konserwy rybne.

W jadłospisie może znaleźć się natomiast dorsz, sandacz i mintaj, w ilości nie większej niż 100 g dziennie.

Zobacz również

Patryk Kaczmarczyk przed najważniejszą walką! Czy pokona Roberta Ruchałę?

Patryk Kaczmarczyk przed najważniejszą walką! Czy pokona Roberta Ruchałę?

Nowe utrudnienia na zakopiance pod Krakowem. Zamykają kolejną jezdnię

Nowe utrudnienia na zakopiance pod Krakowem. Zamykają kolejną jezdnię

Polecamy

Loki na skarpetki podbijają sieć. Zobacz, jak łatwo uzyskać piękny skręt

Loki na skarpetki podbijają sieć. Zobacz, jak łatwo uzyskać piękny skręt

Czy warto jeść granaty? Jakie właściwości mają te owoce?

Czy warto jeść granaty? Jakie właściwości mają te owoce?

Pomysł na wycieczkę? Zamek Krzyżtopór to skarbiec historii i ciekawostek