Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Redzie. Zobacz miejsca, które kuszą smakiem

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Polecane lodziarnie w Redzie
Polecane lodziarnie w Redzie Shaiith
Zobacz, gdzie znajdują się lodziarnie w Redzie. Wakacyjny czas bez wątpienia nie może obejść się bez lodów. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, mogą okazać się najlepszym sposobem na ochłodę. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Redzie.

Spis treści

Tutaj możesz się wybrać na lody w Redzie

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Redzie

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Redzie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie w Redzie?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują także np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A oprócz tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego powodu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To najczęściej sorbety bądź lody robione z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Są równie smaczne, jak te tradycyjne i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały lody kiedyś?

W czasach po II wojnie światowej produkcja lodów w Polsce znacznie się rozwinęła, a ich spożywanie stało się bardzo popularne. W początkowych latach tego okresu rzemieślnicy wytwarzali je w specjalnych maszynkach i układali w beczkach z lodem i solą. Nakładali je za pomocą łyżek na wafle lub andruty. Smaki oferowane wówczas nie były urozmaicone. Najczęściej były to lody mleczne, śmietankowe, w sezonie także truskawkowe, czekoladowe lub z dodatkiem świeżych owoców. Stopniowo powstawały nowe smaki, a ich produkcja rozszerzała się. Podawano je w waflowych pucharkach, stały się dostępne także lody w gałkach.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na reda.naszemiasto.pl Nasze Miasto