Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2018. TOP 10 regionalnych potraw. Chleb "z myszą" i prażnica na świąteczne śniadanie [galeria]

gp
Na Podlasiu: sękacz

Kluczową potrawą na Podlasiu jest czerwony barszcz, który zazwyczaj kojarzy się z Wigilią. Tu niemniej przyrządzany jest z buraków kiszonych. 
Obowiązkową pozycją w menu jest również pascha oraz szołdra, czyli szynka wędzona. 
Nie można zapomnieć o sękaczu, którego nie trzeba przedstawiać miłośnikom regionalnych wypieków.
Na Podlasiu: sękacz Kluczową potrawą na Podlasiu jest czerwony barszcz, który zazwyczaj kojarzy się z Wigilią. Tu niemniej przyrządzany jest z buraków kiszonych. Obowiązkową pozycją w menu jest również pascha oraz szołdra, czyli szynka wędzona. Nie można zapomnieć o sękaczu, którego nie trzeba przedstawiać miłośnikom regionalnych wypieków. archiwum PP
Zwyczaje wielkanocne zmieniają się jak w kalejdoskopie. Strząska, chrzanówka, szołdra, młodzowy kuch, prażnica, studzienina - niejeden wprawiony w kulinarnych bojach kucharz miałby niemały kłopot z rozszyfrowaniem potraw, kryjących się za tymi egzotycznymi nazwami. Z bogactwa regionalnych przepisów wybraliśmy niektóre z nich - ZOBACZ, jakie potrawy można jeszcze dzisiaj spotkać w czasie Wielkanocy w różnych rejonach Polski.
od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wielkanoc 2018. TOP 10 regionalnych potraw. Chleb "z myszą" i prażnica na świąteczne śniadanie [galeria] - Pomorskie Nasze Miasto

Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto